HavecenterSalg / Køb af dyrDyrefoderHjemmeserviceAtiklerKontakt
   

Havecenter

Frugttræer
PrydtræerFrugtbuskeStedsegrønneStauderRoserBlomster
UdplantningsplanterBårebuketterKranse
Jordforbedring


 

 
 
Frugttræer er pæne både i blomstringstiden, og når de står med med frugt, af samme grund ser man dem i mange græsplæner ved nyre boliger.

Æbler:

Plant flere sorter
Æble er fremmedbestøver. Det betyder, at der skal være et andet æbletræ i nærheden for at træet kan sætte frugt. Det er der som regel i et villakvarter, men vil man være på den sikre side, er det en god ide at plante to træer, der gensidigt bestøver hinanden godt. Det er ikke alle sorter, der bestøver hinanden lige godt.

Gode sorter til haven
'Aroma' giver store, røde æbler med en fin smag. Modner fra september. Træet er sundt og vokser middelkraftigt.
'Belle de Boskoop' giver store, grove æbler, der egner sig godt som madæbler. Modner fra november. Træet er kraftigtvoksende og meget smukt.
'Cox's Orange' giver små, orangerøde æbler med en meget fin smag. Modner fra oktober. Træet vokser middelkraftigt men kan være lidt sart.
'Discovery' giver mellemstore, lysende røde æbler med fin smag. Modner fra august og egner sig ikke til lagring. Træet er meget svagtvoksende.
'Filippa' giver saftige grønne æbler med rosa kind, der har en fin og saftig smag, Modner fra oktober. Trajet er meget sundt og vokser middelkraftigt men egner sig ikke til espaliering.
'Gråsten' giver fine gule æbler med mere eller mindre rødstribet, solside. Smagen er sød og aromatisk, og æblet dejligt saftigt. Modner fra september. Træet har kraftig vækst og er et smukt prydtræ.
'Guldborg' giver små, gule frugter med røde striber, og har en meget fin smag. Modner i september og egner sig ikke til lagring. Træet vokser middelkraftigt.
'Ildrød Pigeon' giver små lysende røde æbler med en fin, krydret smag. Modner fra oktober. Træet vokser middelkraftigt.
'Ingrid Marie' giver mellemstore, røde æbler med en dejlig frisk æblesmag. Modner fra oktober. Træet vokser middelkraftigt.
'James Grieve' giver mellemstore, gulgrønne æbler med rødlig solside. Æblerne er både saftige og aromatiske. Modner fra september. Træet er svagtvoksende.
'Redfree' giver middelstore, faste, røde æbler med god smag. Modner fra september. Sorten udmærker sig ved at være meget modstandsdygtigt overfor skurv. Træet vokser middelkraftigt.
'Rød Ananas' giver små, runde æbler med lysende røde kinder og en dejlig sød smag. Modner fra september og egner sig ikke til lagring. Træet er sundt og svagtvoksende.

   
                     Cox's Orange                                               James Grieve                                       Ingrid Marie

Ingrid Marie – et dansk æble
   
‘Ingrid Marie’ er et dansk æble og i modsætning til mange andre æblesorter, er det ikke fremavlet. Sorten stammer fra et selvsået træ i haven ved landsbyskolen i Høed. I følge overleveringen skulle det lille æbletræ en dag havde skudt op midt mellem nogle hindbærbuske i den lokale skoles have. Skolelæreren, i hvis have træet stod, syntes at det var velsmagende og smukt og opkaldte det efter sin afdøde datter. Æblet blev »opdaget« i 1910.

Pærer:

De bedste sorter:
'Clara Frijs' har middelkraftig vækst og er som regel meget frugtbar, Velegnet til espalier. Lækre gulgrønne pærer med glat skal og spredt, sodt og saftigt frugtkod. Frugten modner i september-oktober.
'Clapps Favorite' har kraftig vækst og bliver et stort, opret træ. Store, saftige, velsmagende frugter, der modner i august-september.
'Coloree de Juillet' har svag vækst og egner sig godt til espalier. Mellemstore frugter, der især smager godt, når de spises direkte fra træet. Modner allerede i juli. Meget let at dyrke,
'Conference' har middelkraftig vækst og en overvældende frugtbarhed. Kan espalieres. Frugterne er aflange med ru skræl og god smag i det sode og saftige frugtkod. Modner fra oktober, Meget let at dyrke.
'Doyenne de Comice' har en kraftig vækst men giver sjældent et stort udbytte. Til gengæld er frugtkvaliteten meget fin. Store, konne pærer, der er både søde og saftige og har en meget fin aroma. Modner fra oktober.
'Grev Moltke' har en middelkraftig vækst og er ganske frugtbart. Træet egner sig til espalier men kan ikke bruges som bestaversort for andre pæretræer. De mellemstore, ovale frugter er sode og saftige men lidt grynede. De er rigtig gode til syltning og henkogning. Modner i september-oktober. Meget let at dyrke.
'Gråpære' har kraftig vækst og udvikler sig til et stort smukt træ, der giver masser af frugt. Kan ikke anvendes som bestoversortfor andre pæresorter. Frugterne er små og saftige med en sød, lidt krydret smag. Mod¬ner i september-oktober. Meget let at dyrke.
'Herrepære' har en meget kraftig vækst og giver et ret stort udbytte. Træet kan espalieres. Frugterne er middelstore og velformede. De har en sod og aromatisk smag og et lækkert, saftigt frugtkød. Modner septemberoktober. Meget let at dyrke.
'Pierre Corneille' har en ret svag vækst og egner sig godt til espaliering. Det bærer masser af mellemstore, glatte pærer, der har en god, syrligsød smag og en krydret aroma. Modner oktober-november. Meget let at dyrke.

   
                    Clara Frijs                                                 Clapps Favorite                                         Conference
 
 


Kirsebær:

Der findes et væld af forskellige sorter af sødkirsebær med lige så mange forskellige egenskaber. Modningstidspunkter-11 e varierer, nogle bliver gule andre røde, nogle små nogle store. Når man vælger træ, må det selvfølgelig tages med i betragtning, men samtidig må man huske på, at mange sorter er fremmedbestøvere. Det betyder, at der skal være et andet kirsebærtræ af en anden sort i nærheden, for at træet giver frugt. Det er ikke alle sorter, der bestøver hinanden, og derfor kan det være lidt af et puslespil at vælge kirsebærsort til haven.
Bliver opgaven for vanskelig, findes der dog et par nyere sorter som er selvbestøvende. Det gælder for eksempel, 'Stella', 'Lapins' og 'Sunhurst'.

   
                             Stella                                                  Stevnsbær Birgitte                                    Sunburst

Blomme:

Prunus domestica, kan have forskellig form, farve og smag afhængigt af sorten, men fælles for dem alle er, at de er bedst, når de høstes fuldmodne fra træet og spises med det samme. Et blommetræ i haven giver som regel blommer nok til adskillige mavepiner.
Blommetræet er et smukt lille træ på 5-10 meter, der er ganske uimodståeligt i blomstringsperioden. Hvor stort træet bliver, afhænger af grundstammen. Hvis pladsen er begrænset, betaler det sig at spørge efter et blommetræ på svagtvoksende grundstamme. Træet vokser kraftigst i starten og bærer normalt de første frugter, når det er fem år gammelt Blommetræet er nemt at dyrke og trives fint i de fleste haver, hvor der er en lille smule læ. Fuld sol er en forudsætning for, at frugterne udvikler sig godt.
Et blommetræ udvikler sig mest harmonisk, hvis man undlader beskæring. Er det nødvendigt at beskære træet, må det ske umiddelbart efter høst. Da lider træet mindst under indgrebet.

   
                 Althans Reine                                                      Czar                                                       First
 

 
 

Vestjydsk Plantecenter - Nygade 59 - 6900 Skjern - Tlf. 97 35 07 66 Mail. info@vestjydskplantecenter.dk