HavecenterSalg / Køb af dyrDyrefoderHjemmeserviceAtiklerKontakt
   

Havecenter

Frugttræer
PrydtræerFrugtbuskeStedsegrønneStauderRoserBlomster
UdplantningsplanterBårebuketterKranse
Jordforbedring


 

 
 
Roser:

Kom og se Rosen i det grønne blad, for at finde de helt rigtige roser som passer net op til dig.
 
 
 

   

Rosen er en af de ældste haveplanter, vi kender. I de sidste mindst 4.700 år har rosen været dyrket og Indgået i menneskenes hverdag. Roserne dækkede datidens behov for rosenolie og rosenvand. De skønneste malerier af denne smukke blomst har nærmest eksisteret altid og den første registrerede rosenhave blev anlagt 300 år f. Kristi fødsel.
Først i slutningen af 12. århundrede kommer rosen til Norden. I 1867 introduceres den første storblomstrede rose la France' i Frankrig. Fra dette tidspunkt begynder tiden med 'de moderne roser'. 11961 blev den første rose i gruppen af Engelske Roser 'Constance Spry', introduceret.
Siden er rosen blevet forædlet af mange rosenforædlere I hele verden. Ingen kender det nøjagtige antal, men 20.000 registrerede og navngivne sorter synes at være et godt bud. Resultatet viser et stort udvalg af roser med brede anvendelsesmuligheder. Slyngroser til pergolaer og husgavle, buskroser som baggrundsplanter, storblomstrede roser til buketter, buskroser til rosenbedet og gruppebeplantninger og bunddækkeroser til de bare flader i haven. Også samleren har store muligheder; engelske roser, historiske roser. Roser med historik er for mange haveejere en god hobby.

Plant roser:
Roser elsker sol og vind, gødning og vand. Plant dine roser med god afstand og vær ikke bange for at tynde godt ud i de mange grene.
Roser i potter kan købes og plantes hele året rundt. Kun frostens tag forhindrer plantningen. Både efterår og tidlig forår kan man bestille og købe barrodede roser. Efterår og tidlig forår er nemlig de mest optimale tidspunkter at flytte roser på. Nye roser kan ikke plantes i samme jord, som der tidligere har vokset roser i. Det er derfor nødvendigt at udskifte jorden i plantehullet, hvis man vil genplante.
Plantehullet
For at sikre et succesfuldt rosenbed er det en god idé at forberede bedet eller plantehullet. For at sikre god dræning løsnes jorden i to spadestiks dybde. Ibland rosenjord som er helt tilpasset rosernes behov. Når man planter roser, som er pottegroede, skal pottens spagnum løsnes og blandes godt med plantehullets jord.
Roser er podede planter. Det vil sige, at den ægte rose er okuleret på en vild rod. Selve okulationsstedet er følsomt overfor frost. Rosenplanter skal derfor plantes så dybt at okulatlonsstedet er ca. 5 -10 cm under jordens overflade (se figur 1).
Roser er 'sultne' planter og det er derfor vigtigt løbende at tilføre gødning. I det tidlige forår, når knopperne begynder at bryde, skal man ud og gøde. Gennem sommeren gødes 2 - 3 gange, hvor sidste gødning ikke bør gives senere end midt i august måned. Brug rosengødning, handelsgødning med højt kvælstofindhold eller animalsk gødning (naturgødning). Mængden afhænger af det enkelte produkt, men spørg blot I dit havecenter - de ved besked.
 

 
 

Vestjydsk Plantecenter - Nygade 59 - 6900 Skjern - Tlf. 97 35 07 66 Mail. info@vestjydskplantecenter.dk